воскресенье, 16 сентября 2018 г.

Туристсько - краєзнавча робота як засіб соціалізації особистості


День туризму 

Краєзнавча робота - пріоритетний напрям освітньої роботи  для нашого закладу, тому що обстановка багаторічного проживання декількох поколінь роду в селищі, історія створення та розвитку якого пов’язана з історією міста та  з важливими для України історичними подіями,   має практичне  суспільне значення, бо сприяє дбайливому збереженню традицій Городища, інформації про  історичні події.  Туристсько-краєзнавча робота допоможе дітям глибше зрозуміти події, які замовчувалися за часів радянської влади: події колективізації, голодоморів, зокрема голодомору 1932-1933 років, репресій тощо.
     Краєзнавство сприяє вирішенню задач соціальної адаптації вихованців школи, формуванню у них готовності жити і працювати в своєму місті,  брати участь у його розвитку, соціально-економічному і культурному оновленні,  допомагає дітям глибше розуміти  події  сучасного життя, зберегти відомості про важливі події для майбутніх поколінь, творчий характер діяльності слугує  вихованню соціально-активної життєвої позиції майбутніх громадян України.

Рідний край і в жмені рай

Сьогодні, коли перед педагогами стоїть завдання виховання  особистості, яка зуміє пристосуватися до соціальних умов,  які постійно змінюються, яка буде зорієнтована на соціальну активність та відповідальність, на національну свідомість, на дбайливе ставлення до природи, важливим в освітньому процесі є залучення учнів до туристсько-краєзнавчої роботи. Людина, якій є чим пишатися, яка знає свій родовід, історію рідного народу, своє коріння, буде будувати своє життя свідомо, розуміючи відповідальність не тільки перед нащадками, а й перед тими, хто жив до нас.
У нашій  школі туристсько-краєзнавча робота завжди була стрижнем патріотичного виховання: багато поколінь випускників збирали матеріали про історичні події,  пам’ятки міста, створювали цікаві туристичні маршрути.
Серед форм і методів краєзнавчої роботи важливим вважаємо  День туризму, який традиційно присвячується  Всесвітньому Дню туризму і щорічно залучає до співпраці всіх учасників освітнього простору: учнів, учителів, батьківську громадськість.
           Цього року туристичні подорожі для дітей навчально – виховного комплексу  пройшли 14 вересня. Учні 7 і 9 класів побували на екскурсії  «Хортицьке укріплення — колиска козацтва», де відвідали музей козацтва під відкритим небом. Для учнів 5, 6, 8 класів  класний керівник 5 класу Пінчук Г.Д. підготувала цікавий екскурсійний маршрут «Рідний край і в жмені рай». Діти багато нового дізналися про історію рідного міста, відвідали світлицю ЗОШ №12 та краєзнавчий музей міста.
             Для учнів початкової школи педагогами і батьками організовано екскурсію рідним краєм, під час якої діти взяли участь  розважально - ігровій туристичній програмі на природі.
            День туризму –  цікава форма краєзнавчої роботи. яка  сприяє
вихованню любові до рідного краю, Батьківщини, вихованню справжніх громадян-патріотів, які будуть знати історію  батьківщини, яка є частиною історії України.
          Ця колективна творча справа дає можливість учням під керівництвом учителя робити власні відкриття, сприяє активізації пізнавальної діяльності, розвиває  творчу ініціативу. Вона є невід’ємною складовою виховання, яка поєднує різні напрями пізнавальної діяльності та відіграє велику роль у вихованні інноваційної особистості та її соціалізації.


Педагог – організатор   Келипенко Т.М.

Комментариев нет:

Отправить комментарий